Tidlösa klassiker – Kostymen

unnamed-6

 

Kostymen kom till under början av 1600-talet. Sen skulle det dröja fram till slutet av 1800-talet innan kostymen började likna den som bärs av män – och kvinnor idag.  Den gjordes mindre formell och mer bekväm.

Fram till andra världskriget sker kavajens utveckling i England. Efter bekvämlighetsförändringarna var kostymen tänkt att bära i sport och fritidssamanhang.

Kostymen har genomgått en mängd faser genom åren – tidigt 1900-tal hade kostymen vädligt vida byxben. På 1920-talet skulle kostymen vara enkelknäppt, den dubbelknäppta kostymen med tillhörande väst bars nu enbart av konservativa män.

1935 gjordes hela kostymen mer lössittande, bortsett från byxben och ärmar som tightades till. Återigen blev den dubbelknäppta kavajen på modet.

Så fortsatte förändringarna genom åren – mot 60-talet smalnade kavajslagen av. Under 70-talet blev kostymerna tighta och västen omåttligt populär, något som starkt förknippades med den pågående discoeran. Med 80-talet på ingång försvann västen och ersättaren blev den tvådelade kostymen (källa: http://blogg.stylento.com/?p=11  ,  http://blogg.stylento.com/?cat=2 )

 

 

kkä

 

Coco Chanel var en av de första designerna som lånade mycket detaljer, eller hela plagg från herrsidan då hon designade för dam. Hennes klassiska  Chanel dräkt har fått flera bitar från herrkläder. Detta blev en form av kvinlig kostym som bärs en idag och återkommer varje säsong (källa: http://www.wonderlandmagazine.com/2013/09/seven-wonders-how-coco-chanel-changed-the-course-of-womens-fashion/ )

tumblr_m7pcjxcpCK1rujhwuo1_500

unnamed-8

 

Idag är kostym ett plagg som bärs av både män och kvinnor, både till vardags, på arbetet och på fina tillställningar och fester.  Den kommer i alla former färger och olika varianter. Den slimmade kostymen är stor idag, både på herr och dam-sidan.

unnamed-2

 

Stella McCartney gör skräddade damkläder som kvinnor vill bära. Hon inledde sin karriär som designer som lärling på ett klassiskt herrskrädderi där hon lärde sig viktiga grunder. Detta syns återkommande i hennes ofta skräddade designer.Hon designar feminina men ”starka”  kläder. Hon designar med en ”riktig” kvinna i åtanke (källa:http://rodeo.net/just-nu/2013/04/24/stella-mccartney-mitt-jobb-gar-ut-pa-att-tanka-nytt/ , https://suite.io/gill-hart/5y6b2qc )

ytyit

 

unnamed-3

 

Ett annat exempel på en designer som är skicklig då det kommer till kostymer är Comme des Garcons, en designer med mycket nytänkande, du kan läsa mer här ;) : http://www.vogue.com/voguepedia/Comme_des_Garcons

christian dior

 

christian siriano

 

emanuel ungaro

 

jil sander

 

ralph lauren

 

Bild 1: Christian Dior, Bild 2: Christian Siriano, Bild 3: Emanuel Ungaro, Bild 4: Jil Sander, Bild 5: Ralph Lauren

xo, xo Naim

 

blogstats trackingpixel

Kommentarer inaktiverade.