Tidlösa klassiker – Kavajen

Kavajen har sitt ursprung från militäruniformer, liksom flera andra klassiska plagg. Kring slutet av 1800-talet började man anpassa engelsmännens rockar för att användas vid jakt. Efter ett tag började man även bära den i andra sport sammanhang och det kallades för en sports jacket.

Norfolk_jacket_history_at_Keikari_dot_com

Med tiden blev kavajen ett plagg som användes allt mer i vardagen och mycket i arbetslivet.

Från början tillverkades samtliga kavajer i tunga tyger – detta på grund av att den har sitt ursprung i ytterplagget rocken. Genom italienare kom plagget senare att sys i tunnare material så som kashmir och linne, vilket gjorde den bättre anpassad för inomhusbruk. Detta förändrade kavajens möjligheter avsevärt! (källa: http://kavaj.eu/kladsel/ )

Kvinnor började bära kavaj under andra världskriget, detta i och med att kvinnor började ge sig ut i arbetslivet på ett helt nytt sätt än tidigare och tog över många tidigare ”mansjobb”. Mot 60 – 70-talet kom kavajen att bli en viktig del i dräkten för modemedvetna kvinnor i affärsvärlden. Så sent som på 90-talet blev kavajen ett plagg för kvinnor att bära vid alla tillfällen, så väl till vardags som till fest, men även idag är det ett typiskt plagg för ”affärskvinnor”(källa: http://www.klingel.se/damklaeder/dam/kavajer/ )

1940s-vintage-fashion-suits-e1292281839120

 

svartkavaj

 

beyonce4-430x675

 

Ett par moderna, enkla varianter av damkavajen

emilio pucci

 

emneul ungaro, 2

 

david koma

 

ZuhairMurad_014_1366.450x675

 

robebjer

 

Bild 1 – Emilio Pucci, Bild 2 – Emanuel Ungaro, Bild 3 – David Koma, Bild 4 – Zuhair Murad, Bild 5 – Robejer

Xo, xo Naim

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *