Tidlösa klassiker – pennkjolen

Början på pennkjolens framgångssaga är faktiskt underhållande – år 1908 blev Mrs Berg den första kvinnan att få åka med som passagerare på ett flygplan. Då alla propellrar och maskiner startade tog bröderna Wilbur och Orville Wright och knöt ett rep kring hennes anklar för att undvika den kommande katastrofen med alla de flygande kjolarna i närheten av maskineriet.

Flygturen och fotona som togs från den blev historiska och spreds snabbt som vinden, omåttligt populära. en ny typ av kjol blev populär – mer eller mindre omöjlig att gå i, och påminner om dagens ”sjöjungfruklänningar” på röda mattan. Skämtsamt kallade man kjolen döpt till  ”hobble skirt” för ”the speed limit skirt”.

hobble-skirt-2År 1940 introduceras pennkjolen för marknaden på riktigt av Christian Dior. Alla stora filmstjärnor, så som Audrey Hepurn och Marylin Monroe ville bära den kroppsnära kjolen. Pennkjolen blev ett plagg att visa upp sig i, som ”kramade kvinnors kurvor” (http://sew-simple.com/sewing/pencil-skirt-history/ )

Pencil-Skirt-2Senare kom  den att kortas av och bli ”minikjolen” mot 60-talet

business-pencil-skirt

Simple-Black-Pencil-SkirtPennkjolen kopplas ofta idag och även historiskt ihop med ”business-women-looken” också.

Idag kommer pennkjolen i alla möjliga former, färger, material och mönster – och går i allt från klassiskt svart eller grå till paljett och fransprydda varianter.

dolce&gabbana

burberrybadgley mishkagiambattista vallimissoni

MARC0074.450x675

1. Dolce&Gabbana, 2. Burberry Prosum, 3. Badgley Mishka, 4. Giambattista Valli, 5. Missoni 6. Lanvin

ulyana Sergeenko, haute couture

zuhair murad couture

Ulyana Seergenko , Zuhair Murad,  haute couture

Kane_023_1366.450x675Badgley_Mischka_001_1366.450x675resort ss 2015 , Christopher Kane, Badgley Mishka

Xo, xo Naim

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *