Tidlösa klassiker – trenchcoat

burberry-trench-coat-in-ww1_555

Trenchcoaten kom till som ett plagg att bära i skyttegravarna, för franska och brittiska soldater i första världskriget. Hjärnan bakom den klassiska trenchcoaten är Thomas Burberry. 1901 presenterade han en regnrock för arme’officerer i det brittiska försvarsdepartementet. Rocken blev en del av officerarnas uniform och kom att utvecklas och anpassas för diverse tillbehör. Namnet trenchoat fick den av soldaterna i skyttegravarna.

unnamed-4

En typisk trenchcoat är dubbelknäppt, beige/ljusbrun/svart/khakifärgad och lång. Den har raglanärmar med spännremmar, kallade epåletter. Epåletterna blev en del av trenchcoaten i syftet att hålla handskar och mössor. I trenchcoaten ingår även ett skärp, som kan vara smyckat med två små D-ringar som i det militära nyttjades för att säkra granater, handvapen och svärd (källa: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Trenchcoat )

Burberrys trenchoats har i nu över 150 år burits av allt från ”modemännsikor”, till militärer, upptäcktsresande och affärskvinnor och män.

1895975

london-fashion-week-ss-2013-burberry-prorsum-show-cara-delevigne

Burberry_Prorsum_Womenswear_Spring_Summer_2013_Show_-_Finale

Burberry – som varje säsong väcker nytt liv i sin klassiska trenchcoat och visar att plagget kan varieras i det oändliga och samtidigt hålla sig efter vissa grunder (källa: http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20100907/trenchcoaten   , http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/117413?programid=2794 )

unnamed[1] (2)

unnamed[1] (3)unnamed[2] (2)unnamed[2] (3)unnamed[2]

xo, xo, Naim

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *