Tidlösa klassiker – den lilla svarta

Genom historiens framfart och utveckling av mode och kläder finns det vissa plagg som blivit tidlösa – de återfinns i de flestas garderob och återkommer varje säsong i någon form. Det finns en variant av dessa klassiker passande för varje kvinna! :)

Den lilla svarta – även kallad LBD (som är en förkortning av engelskans ”little back dress” lanserades av Coco Chanel år 1926.  Från början av klänningen försedd med lång ärm, var av t-shirt-liknande form, väldigt ren och avskalad och med ”midjan på höfterna” i snittet (Källa: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Den_lilla_svarta )

coco-chanel-30s-trend

AHepburn29_V_14nov11_rex_b

Klänningen medförde att kvinnor plötsligt fick större rörelsefrihet och slapp ifrån de tunga, stora långklänningarna man var van att tvingas in i. Det blev ett plagg för den moderna kvinnan – och idag är det ett tidlöst plagg som återfinns i tusentals modeller och former, ett plagg för varje tillfälle ( källa:   http://popmani.se/blog/2013/03/09/modefenomen-den-lilla-svarta/ )

unnamed

 

helenahorstedt_04-704x396
Bilden ovan, design av  Helena Hörstedt –  varianter på ”dagens lilla svarta”!?

Fortsättning följer ;)…och tills dess, vilka plagg tänker ni läsare på som riktiga klassiska damplagg? Vilka är dina personliga favoriter?

xo xo, Naim

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *