Masskonsumtion på sin spets! :(

Skärmavbild 2014-06-25 kl. 11.57.17

En etikett sydd i plaggen att gjorde sig hörd ”Forced to work exhausting hours”. Det är helt sjukt. Hur långt ska det behöva gå? Vi tänker oss in i hur det fungerar i många produktions länder. Det blir enkel matte att räkna, om vi vill köpa billigare än värdet på produkten kommer det att straffa sig någonstans. Och det blir hos sömmerskorna som tillverkar kläderna.
Alla kläder som massproducerats i låglöne länder är unnifär 10 gånger billigare än sitt riktiga värde. Detta stämmer in på alla stora kedjor. Om plagget kostar 100 kr innebär det en tillverknings kostnad på 10 kr i fabriken, inklusive tyget.
För att en fabrik över huvudtaget ska kunna överleva med så pass låga priser måste dem tillverka minst 5000 plagg av varje enskilt plagg. Inte ens i olika storlekar ingår i detta minimum order(5000). Vi kan räkna själva , varje plagg tillverkas minst i 6 olika stoleker (6×5000). Och stora kedjor tillverkar i ännu större stolek grad.
Tänk en gång till när du köper ett plagg, läs i etiketterna, kolla vart plagget är tillverkat vilken kvalité plagget är av. Vill påminna att det finns en hel del reklam i denna lilla etikett samling , man ska inte låta sig luras ännu en gång!!?
Konsumenterna har verkligen den stora makten, bara de går ihop många och tillsammans. Låt oss göra kläder, av god kvalité gjorda under ordentliga, mänskliga förutsättningar .
Xo Xo Naim

Källa & Bild: Politism, Metro UK

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *